Kyoto
Door: Jannie
Blijf op de hoogte en volg Jannie
10 Maart 2015 | Japan, Kyoto
Gisteren aten we 'ramen'. Dat viel niet mee. De smaak was prima, daar lag het niet aan. Maar hoe eet je bamisoep met stokjes? We dachten na bijna een week oefenen al aardig met die stokjes overweg te kunnen. En de soep op slurpen dat is hier heel gewoon. De bamislierten op pakken was een ander verhaal. Ik probeer mijn profielfoto te veranderen van tulpen in 'bami met stokjes eten' foto maar het lukt nog niet. Misschien later.
Vanmiddag vroeg Aletta tijdens een wandeling die we maakten 'waar denk je aan mama?' Ik dacht aan het stukje uit dagboek van een geisha, waarin de hoofdpersoon Chiyo probeert te ontsnappen uit de okiya waar ze woont. Ze klimt op het dak en verplaatst zich van nok tot nok over de daken van andere okiya's. Er schiet een dakpan los, die valt kletterend op de grond en even later glijdt ze zelf ook naar beneden, breekt een arm en blijft bewusteloos liggen. Ik zie helemaal voor mij hoe dat hier gebeurd is. Bijna honderd jaar geleden. Het lijkt of ik in het boek loop, zo bijzonder.
Er vielen af en toe wat wat sneeuwvlokjes vandaag, beter dan de regen van gisteren. Toen kochten we paraplu's (van doorzichtig plastic, daar loopt bijna iedereen hier mee) want het regende de hele dag. Gelukkig zaten we een deel van de dag in de trein van Tokyo naar Kyoto. De shinkansen is een van de snelste treinen van de wereld. Beetje vliegtuigachtig wel. Drie stoelen aan de ene kant, twee aan de andere. Hele mooie verstelbare stoelen, een inklapbaar tafeltje en zo ontzettend schoon. En stil ook, er werd nauwelijks gepraat, het vrolijke gebabbel van een klein Japans kindje was het enige wat we de hele reis hoorden. Net een NS stiltecoupé. In de trein kochten we een bento box als lunch. Wow, dat is wat anders dan de boterhammen met kaas die we in Nederland eten. Een superkleurrijk en smaakvol gevuld doosje met heerlijkheden. Gaaf om naar te kijken en een feestje om op te eten. Met driehonderd kilometer per uur zoeven we de mount Fuji voorbij. Jammergenoeg in de wolken, we zien een beetje sneeuw op de helling liggen.
In Kyoto vinden we, na wat omzwervingen, de airbnb die we geboekt hadden. Een mini appartement, echt Japans, alles supercompact. Er liggen origamiblaadjes, papier en inkt en kwasten, spelletjes, zo leuk. Koffie en thee kunnen we ook zo pakken, dat voelt als een goed begin in Kyoto.
Nu maken we spaghetti. Voor de variatie ;-) Ik kreeg mail van runkeeper, allemaal records, veel calorieën verbrand, langste afstand van de dag, van de week, van de maand. Grootste hoogteverschil van de maand. (in de lift aan laten staan ;-) Na een maand zonder wandelen en fietsen ben ik zo blij dat ik weer de hele dag zonder bibberende benen lekker kan lopen. Vandaag vooral langs heel veel mooie tempels en tuinen. Ook weer een pad langs het water. We zien hier meer toeristen dan in Tokyo. Ook veel Japanse toeristen. Sommigen van hen zijn verkleed in traditionele kleding, zoals je in Volendam in klederdracht op de foto kunt gaan, kun je hier een hele dag een kimono en alles wat daar bij hoort, huren. Ik dacht dan steeds geisha's te zien, het bleken giegelende pubermeisjes. Toen we bijna thuis waren en een stukje door de wijk Gion liepen, kwamen we tot onze verrassing twee echte Geisha's tegen. Prachtig gekleed en opgemaakt. Vlak voor onze neus gingen ze een theehuis binnen, ik kon nog net een foto maken.
Een jaar geleden had ik mij niet voor kunnen stellen dat ik zo enthousiast zou zijn bij het zien van een geisha ;-) Nu ga ik heerlijk verder lezen in het dagboek.
En ik lees jullie verhalen/reacties, daar geniet ik ook zo van. Arigato!
10 Maart 2015 - 14:09
Jeannette:
lieve Jannie, wat een fijn verslag van je belevenissen met Jelmer en Aletta. Ik ben weer bijgelezen, heb net 3 verslagen achter elkaar gelezen, heerlijk!
Ik zie uit naar je volgende verslag en hoop dat je net zo blijft genieten als je nu doet!
Liefs Jeannette -
10 Maart 2015 - 14:42
Elja:
handig zo,n lange jelmer
Je blijft lekkker eten , genieten prima zo
Geischa,s heb ik een moeten schminken zo mooi.
Hier kunnnen we in de tuin een broodje eten heerlijk de lente komt eraan.
Nog veel plezier met zijn -
10 Maart 2015 - 16:31
Adri:
Wat een wondere wereld in Japan! -
10 Maart 2015 - 19:41
Anneke De Weerd:
Ik denk dat we je verhalen straks nog zullen missen. Wat gaaf dat je alles wat je hebt gehoord en gezien opdie tentoonstelling en nu nog leest echt kan zien in Kyoto. Gelukkig ben je weer helemaal opgeknapt
groetjes,
anneke -
10 Maart 2015 - 20:47
Nak:
Hola wat een leuke lunchbox :-) fijn dat je je lekker voelt, en oefen maar fijn met chopstix of stokjes doen we als je terug bent gezellig een hele maaltijd mee :-)
Ben flink voor je aan het lobbyen mbt wijktuin, hoor je later ;-)
Mooie boekscenes maak je mee hihi!
Leuke plaatjes ook, fijn dat Jelmer zijn lengte mee heeft dan hoeft hij niet met een of andere vlag te lopen met de 'kipjes' (hihihi) erachteraan whahahaha :-P
Veel plezier met het vouwen en schilderen in jullie airbnb huis
Kusss -
11 Maart 2015 - 13:13
Joke:
Ha Jannie,
wat schrijf je prachtige verhalen! het is net of ik met je meeloop door Japan,terwijl ik hier toch gewoon thuis ben! Liefs!
Joke -
12 Maart 2015 - 23:42
Edith:
heerlijk om te lezen! Fijn dat je er ook tijd voor maakt!
Kijk al weer uit naar je volgende avontuur! -
10 April 2015 - 21:09
Ilja:
Beste Jannie je kent mij niet. Maar omdat ik in de zomer naar Japan ga met mijn kinderen van 17 en 24 zoek ik het Internet af naar tips en zo kwam ik ook jouw reisverslag tegen. Ik ben heel nieuwsgierig waar jullie overnacht hebben. Ik ben ook bij airbnb aan het kijken maar geen idee hoe zo iets bevalt.
Groeten Ilja
Ps dagboek van Geisha is ook goede tip :)
Sorry als ik te brutaal ben -
10 April 2015 - 23:59
Jannie:
Hoi! Erg leuk hoor, om via waarbenjijnu aan info over Japan te komen! Schrijf je e mail adres even op, dan mail ik je! Groetjes Jannie -
11 April 2015 - 14:01
Ilja:
Wat leuk dat je reageert mijn mailadres is pandacoaching@outlook.com groetjes ilja